Påsken er æggetid
Forår og frugtbarhed. Symbolerne er til at få øje på, når man i påskedagene møder æg i alle afskygninger: kogte, malede, pustede og pocherede. Vi har samlet en påskebuket af viden om æg, som du kan brillere med – i køkkenet – og når familien skal hygge sig i de kommende fridage.
Superfood
Æg var i mange år under mistanke for at bidrage til forhøjet kolesterol. Desværre en myte der fortsat hænger ved. Æg indeholder stort set alle de næringsstoffer, vi har brug for: Protein, fedt, vitaminer – bortset fra C-vitamin – og mineraler. Der er til gengæld kun meget få kulhydrater og fibre i æg. Du kan altså roligt spise et æg om dagen. Ja – det er faktisk sundt!
I Danmark lyder de officielle hygiejneråd, at æg skal opbevares ved max. 12 grader, men det er rent faktisk kun herhjemme, at vi har disse råd. I andre lande ligger æggene typisk ikke på køl. Du kan altså godt lade de rå æg ligge i en kurv på køkkenbordet, hvis du synes det pynter. Det går dog nok lidt ud over holdbarheden.
Er ægget frisk?
Friske æg lugter ikke. Så enkelt er det.
Slå altid æg ud hver for sig, før de bruges, så har du mulighed for at konstatere, om de er i orden. Hvis hinden omkring æggeblommen er intakt, og ægget lugter friskt (dvs. ikke af noget), kan det stadig spises.
Friske æg er nemmere at piske
Jo ældre dine æg er, des mere flydende er hviden. Derfor er det også nemmere at piske æg, når de er helt friske. Omvendt er det næsten umuligt at piske gamle æggehvider stive.
Kan du koge et æg?
Det er ikke kun æggene, men også sindene, der kommer i kog – når snakken falder på vejen til det perfekte blødkogte æg. Lad os slå fast med det samme, at størrelsen på æggene og antallet af æg i din gryde eller kasserolle har indflydelse på kogetiden. Jo flere æg og jo større æg des længere kogetid. Vores råd til det perfekte blødkogte æg er ganske enkel:
Blødkogte æg skal i kogende vand. Basta. Hviden får varme nok til at blive fast, før varmen når blommen. Resultatet er en flydende blomme og fast hvide. Præcis som vi ønsker et perfekt blødkogt æg.
- Undgå for meget vand: 1-2 cm vand er rigeligt.
- Brug for eksempel en 14 cm Impact kasserolle med plads til 4 æg.
- Bring vandet i kog under låg, så temperaturen er ens i hele kasserollen.
- Kom ægget forsigtigt i gryden, når vandet koger.
- Æggene må kun ligge i et lag.
- Kogetid under låg: 6,5 minut (æg str. L)
- Tag låget af, og hæld koldt vand over æggene.
- Værsgo’ at spise.
Perfekte pocherede æg
En elegant og meget populær variant – særligt til frokost – af det kogte æg, er pocherede æg.
Med SCANPANs pocheringspande eller pocheringsindsats er det nemt at lave perfekte pocherede æg. Du sænker blot den praktiske indsats ned i gryden med kogende vand – og cirka 4 minutter efter har du smukke pocherede æg. Men du kan jo også tage udfordringen op og undlade kopperne.
De pocherede æg er både dekorative og smagfulde.
Påsketraditioner med æg
Puste
Det er en gammel tradition – at prikke huller i ægget og puste blomme og hvide ud og efterfølgende male ægget til påskedekorationen. Med den minimale risiko for salmonella i danske æg, kan du roligt puste løs. Hvis du vil være helt sikker, kan du spritte ægget af.
Male
Brug naturens farver ved at koge æggene sammen med f.eks. løgskaller, teblade eller kaffe som farvekilder. Lav evt. mønstre med stearin inden kogning – der hvor stearinen dækker, kommer der ingen farve. Du kan også vælge den moderne metode og dekorere med tusch eller vandfarver.
Trille
En af de æggelege, der hører påsken til, er at trille æg. Det kan være fra en rampe eller ned ad en bakke.
Gemme
Påskeharen lægger ikke æg – trods alt – men den gemmer æg i haven, som børn og barnlige sjæle kan gå på jagt efter.
Gække
Gække betyder faktiske at drille. Og den gamle tradition med at sende gækkebreve, som skal byttes til et påskeæg, er faktisk flere hundrede år gammel. Dengang mere flirt end drilleri mellem unge mennesker.